Die neue Regierung, befürchtet verwanzte Regierungs Gebäude in Tirana

Als Berisha erneut an die Macht kam, war es identisch. Am Anfang durften seine engsten Mitarbeiter nicht einmal ein Handy benutzen.

Die Regierung will teilweise  beginnen in anderen Räumen, denn die Regierungs Gebäude sind alle verwanzt, mit einer Überwachung zur Berisha National Garde, einem Langzeit kriminellen Enterprise.

Der durchgeknallte Verteidigungs Minister Arben Imani, erhielt vor Jahren heftigen Widerstand, als er Küsten Militär Immobilien verkaufen wollte, u.a. auch den Hafen Pish Palla, der gerade als Zentrale der Küsten Wache eingerichtet wurde. Etliche Interviews gab der Ex-Admiral Kudret Cela, zum Thema und durch den neuen Berater des Edi Rama, den ebenfalls gefeuertes Vize General Stabs Chef, Sander Llesi ist bekannt, das die Berisha Familie direkt ihre Gestalten im Ministerium hat, was ebenso dort erneut Abhör Einrichtungen einbaute, da man ja einen Spion suchte. Seit 3 Jahren bekannt und eventuell sogar länger.

Imami: Më spiunuan oficerët…

NATO Desaster mit der Mafia Gruppe des Salih Berisha und dem neuen “Geheimdienst Chef des SHIS“: Ajazi Lika

Unter dem Deckmantel einer Reform: Der neue Geheimdienst Chef Visho Ajazi Lika, zerstört nun den Geheimdienst

Benutzt die Salih Berisha Bande mit Agron Kulici, eine geheime, illegale Abhör Anlage am Sitz des PM?

Kulla e çimkave

Nga Habjon Hasani dhe Gaqi Karakashi

Postuar më: 5 Shtator, 2013 tek Kopertina

306

Nga Habjon Hasani

Nëse mendoni se kryeministri i ri Edi Rama, kur të ulet në karrigen e kryeministrit do nisë të mendojë menjëherë, për kontrollin mbi territorin, financat apo bregdetin, nuk jeni plotësisht të saktë. Në fillim i duhet të gjejë ekzaktësisht se ku do ulet, por i duhet të mësojë dhe se mbi “ç’gjëmba” po ulet. Përtej sfidave të mëdha që lidhen me ekonominë, financat, ligjin e drejtësinë, kontrollin mbi territorin e bregdetin, qeverisë së re do i duhet të fiksojë mirë veten edhe në raport me probleme më të thjeshta; më të thjeshta por jo dhe aq të parëndësishme.

Një ndër situatat me të cilët duhet të njihet kreu i ri i qeverisë dhe ekipi i tij i ngushtë është sistemi i vrojtim-kontrollit i atashuar në kryeministri. Në çdo institucion të rëndësisë së veçantë ka disa parametra bazë kontrolli, kjo ndodh në çdo shtet dhe bëhet fjalë për kontrolle të tabulateve të përdorimit të numrit të telefonit të zyrës, të kontrolleve mbi aksesin e internetit nga kompjuteri zyrtar i punës apo kontrolle të mjediseve të përbashkëta në institucion, korridore sallë mbledhjesh oborr etj. Por duket se pas 21 Janarit masat në kryeministri janë shtrënguar dhe jo vetëm kaq por shumica e punonjësve në kryeministri e dinë ndërkohë se janë nën një vëzhgim dhe kontroll të tejkaluar që prej vitit 2011.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se në këtë institucion është instaluar një sistem i vrojtimit në zyra dhe i dëgjimit ambiental në çdo zyrë dhe që sipas të dhënave paraprake të pazyrtarizuara e ka daljen, pra sallën e kontrollit me kamera dhe aparatura dëgjimi, në Gardën e Republikës.

Këtë instalim special të linjave IT të teknologjisë së lartë të vëzhgimit të punonjësve duket se e ka ideuar kryetari aktual i Shërbimit Sekret Visho Ajazi, një ekspert i mirëfilltë i informatikës dhe ish-zv.ministër i ministrisë së Teknologjisë së Informacionit dhe Inovacionit. Ndërsa personat e ngarkuar me përdorimin ekskluziv të të dhënave që prodhon ky sistem special përgjimi në kryeministri janë Gjergj Lezhja, Sekretar i Përgjithshëm i Kryeministrisë, Arben Shkodra, drejtor për administratën si dhe Ivi Kaso, kreu i Departamentit të Kontrollit në Kryeministri.

Ngelet për t’u parë se deri në ç’masë ka penetruar ky sistem dhe se çfarë do të bëjë Edi Rama me këtë sistem paralel dhe tepër sekret të kontrollit në kryeministri në muajt në vijim. Sikundër, ngelet për t’u parë se deri në ç’masë ky sistem special i avancuar përgjimi, i instaluar pas 21 Janarit, ka tejkaluar mbrojtjen e të dhënave personale dhe të vetjakësisë (privatësisë) së punonjësve. Punonjësit nga ana e tyre nën zë kanë shpërndarë prej kohësh paranojën dhe bëjnë kujdes të qëndrojnë sa më korrekt në zyra.

 

Zhvendosje me siklete

 Një tjetër problem logjistik që duket se ka dalë në pah ditët e fundit lidhet me idenë e qeverisë së re për të zhvendosur godinat e Ministrisë së Financave dhe Ministrisë së Mbrojtjes. Në lidhje me Ministrinë e Financave ka pasur disa në njoftime konfidenciale

pranë krerëve socialistë, të cilëve u është bërë e ditur se një transferim i shpejtë i godinës mund të sillte dëme thelbësore në sistemin e bazës së të dhënave të ministrisë së Financave. Kjo ministri për nga vetë funksioni operon me një sistem ndërlidhës me të gjitha institucionet shtetërore në çdo cep të vendit dhe ky komunikim por dhe arkivimi i të dhënave është i mundësuar nëpërmjet një sistemi bazik të përqendrimit dhe kalimit të informacionit të ndërtuar në vite dhe të perfeksionuar me kalimin e kohës. Pikërisht ky

sistem-matricë duket se nuk është aq i thjeshtë për t’u zhvendosur dhe kërkon kohën e vetë, përveçse një financim të të gjithë procedurës së zhvendosjes pa bërë dëme.

I njëjti shqetësim ka dalë në pah edhe në lidhje me zhvendosjen e pritshme të Ministrisë së Mbrojtjes dhe të Shtabit të Përgjithshëm, këto të fundit për më tepër kanë të trupëzuara dhe sistemet speciale të komunikimit me partnerët e NATO-s dhe e gjithë kjo infrastrukturë bazike komunikimi dhe arkivimi paraqet vështirësitë e saj , të ngjashme me problematikën që është shfaqur dhe për Minis strinë e Financave.

 

 Paranoja e 21 Janarit

Një tjetër dilemë do të jetë vetë zyra e shefit të ri, Edi Ramës. Si rregull ai do të shkojë për të punuar në zyrën ekzistuese të Berishës, por mund të ketë edhe në këtë pikë surpriza.

Njerëz të stafit të tij të ngushtë kanë nisur ndërkohë të mendojnë se ajo është një zyrë “e papërshtatshme” në raport me socialistët dhe jo vetëm me ta. Jo për shkak të ndonjë ngasje supersticioni por për arsyen e thjeshtë se ajo mendohet si zyra nga ku u urdhërua ekzekutimi i katër të vrarëve në demonstratën e 21 Janarit.

Ajo zyrë shihet si origjina nga ku nisi tragjedia dhe vrasjet dhe për këtë shkak rrethi i ngushtë i bashkëpunëtorëve të Ramës kanë hedhur ndërkohë idenë pranë tij, se do të ishte ndoshta më normale që ai të mos drejtonte punët e vendit nga e njëjta zyrë që mbart këtë ngarkesë në raport me publikun sipas tyre. Ky sigurisht që është një problem i thjeshtë për t’u zgjidhur, jo vetëm pse në Kryeministri nuk mungojnë opsionet dhe hapësirat alternative për një zyrë të denjë kryeministrore, por edhe për faktin se Edi Rama ka një marrëdhënie më pak intensive me zyrën në krahasim me Berishën, e për më tepër kur ka premtuar “Rilindje” dhe në kushtet kur do i duhet të prekë cep më cep në të gjithë Shqipërinë punët që ai thotë se do i nisë me themeli.

 

 

Një propozim mbi zhvendosjen e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Shtabit të Përgjithshëm

Nga Gaqi Karakashi*

Në media, jo zyrtarisht, këto ditë është pohuar se Ministria e Mbrojtjes mund të zhvendosej në “mjediset e akademisë Ushtarake” dhe ministria e financave dhe e ekonomisë do të ndanin së bashku ndërtesën e ministrisë së mbrojtjes, më dha shtysën për këtë shkrim. Në imagjinatën  time e “shikoj” këtë zhvendosje me dhjetra kamiona të ushtrisë duke hedhur materialet diku në mjediset e komandës tRadOC, që në njoftimin e gazetave dhe të televizioneve thirret gabimisht “akademia ushtarake”.

Komanda tRadOC, ka një dendësi institucionesh ushtarake brenda saj. Aty është Komanda me Shtabin e saj, Akademia e Forcave të armatosura, Qendra e Gjuhëve të Huaja, akademia “Skënderbej”, akademia e Nënoficerëve “Thomson”, Shkolla e Trupës, Arkivi Qendror i Ushtrisë, Muzeu i Ushtrisë, Qendra e Simulimeve, Qendra e Personel-Rekrutimit e ndonjë gjë tjetër. O zot meqë i përmenda uroj të mos i vejë mendja ndokujt, që thotë se pas meje le të bëhet kiameti, e t’i prishë ato duke thënë ç’i duam kaq shumë apo t’i zhvendosë. ato janë pjesë e strukturave moderne të një ushtrie në demokraci.

 

Pas kësaj, nuk e di pse m’u kujtua fëmijëria dhe rinia, kur në bregun e lumit në Berat, kundroja zhvendosjet e shpeshta të arixhinjve për në pyllin pranë qytetit tonë me kuajt e gomarët e tyre. Megjithëse ishin shumë të kujdesshëm kur ngarkonin laçka e plaçka me një veprimtari strikte ku çdo njëri syresh kishte një detyrë të caktuar, sa herë që shkonim në bregun e lumit, ne fëmijët do të gjenim se s’bën ndonjë gjë që ata e kishin harruar, nuk e kishin vlerësuar si të nevojshme për ta marrë në vendosjen e re ose thjesht u kishte rënë rrugës.

Duke përmendur emrin e kësaj popullsie me karakteristika specifike jetese, nuk dua kurrsesi të lëndoj dinjitetin e tyre njerëzor, përkundrazi, veçse për hir të temës po përmend si karakteristikë të tyren, mënyrën e tyre endacake të jetesës, që sipas mendimit tim duket se është bërë edhe pjesë e mendësisë tonë të të vepruarit.Edhe më parë, brenda Forcave tona të Armatosura, kanë ndodhur zhvendosje të shpejta prej “arixhiu”. Pak kohë më parë, kur u zhvendos Qendra e Personel-Rekrutimit, (mikroskopike në krahasim me Ministrinë e Mbrojtjes dhe Shtabin e Përgjithshëm), për zhvendosjen e saj u deshën rreth gjashtë muaj.

Ditët e fundit, pas vendimit të qeverisë për heqjen e SHQUP-it nga plani i përhapjes së Forcave të Armatosura dhe ngritjes apo largimit “si arixhinjtë” të materialeve të tij, shumë individë, por edhe teleshikuesit panë kamionë ushtarakë, që ngarkoheshin prej ushtarëve për t’u transportuar në objekte të tjera ushtarake. Prej vitesh ai mjedis quhej Qendra e Kulturës, Medias dhe Botimeve të Mbrojtjes, vend ku janë bërë shpenzime të mëdha për blerjen e aparaturave përkatëse, ndërkohë që u hodhën si plaçkë “arixhiu” në një ndërtese në ish- Shkollën e Bashkuar ( Komanda e tRadOC) në pritje të zhvillimeve të ardhshme. Një pjesë tjetër e materialeve të Qendrës janë hedhur në një repart tjetër. Zhvendosja e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Shtabit të Përgjithshëm, nuk ka të krahasuar. Aty janë kryer investime logjistike dhe instalime ushtarake në kuadrin e NatO-s, që nëpërmjet zhvendosjes do të dëmtoheshin rëndë, pasi aty nuk ka vetëm tryeza, karrige dhe ca kompjutera.

Në rast zhvendosjeje ne do të nxirrnim jashtë funksionimit për një kohë shumë të gjatë Ministrinë e Mbrojtjes dhe Shtabin e Përgjithshëm, aq më tepër në situatën e sotme gjeopolitike në botë. Mesa duket ata që i propozojnë këto zhvendosje mendojnë si “arixhinjtë” që plaçkat do çohen nga një vend në tjetrin dhe harrojnë se duhen investime të mëdha, duhen edhe para për t’i përshtatur mjediset e tRadOC-ut në mjedise zyrash për Ministrinë dhe Shtabin e Përgjithshëm. Klasat dhe auditoret e akademisë së Mbrojtjes, si edhe të institucioneve të tjera brenda tRadOC-ut, që janë modernizuar disa herë gjatë viteve të demokracisë me milionat e shtetit shqiptar, me dollarët e SHBa-ve, me eurot e italisë, Holandës, Gjermanisë, Turqisë, Greqisë, Francës etj do të prishen e përshtaten domosdoshmërisht, pra gjithçka e prishim si “arixhinjtë”, dhe Kryeministri i ri z.Edi Rama do të duhej t’i vizitonte një herë vetë institucionet brenda tRadOC-ut dhe si evropian që është do të bindej menjëherë se nuk ia vlen që gjithçka aty të kthehet në plaçkë. Para të tjera do të duhen për klasa dhe auditorë të reja të akademisë së Forcave të Armatosura, nëse nuk i vete mendja ndonjë tjetri për ta shkrirë fare. Institucionet arsimore dhe stërvitore brenda tRadOC-ut kanë një infrastrukturë, që me gjithë të metat, prapëseprapë janë me vite drite larg infrastrukturës p.sh. të Universitetit të Tiranës.

E gjitha kjo do të na bënte të përjetojmë një “rrumpallë” të madhe. Me siguri që po të vritet pak mendja ka zgjidhje të tjera për ministritë e reja, nja dy tri ministri të vogla të reja do mund të vendoseshin në qytete të tjera, fjala bie në Durrës apo Vlorë, sepse ka edhe praktika të tilla ndërkombëtare. Kjo do t’u jepte edhe një zhvillim këtyre qyteteve.

Kur parlamenti gjerman mori vendim që Berlini të bëhej kryeqytet dhe disa ministri do zhvendoseshin nga Bonni, ndërmjet tyre një pjesë e Ministrisë së Mbrojtjes, ata nuk vepruan si “arixhinjtë”, u investua me vite paraprakisht në Berlin në godina bosh apo të reja e vetëm pastaj u bë gradualisht zhvendosja në mënyrë gjermane e shteti nuk mbeti pa funksionuar.

Jo, unë nuk besoj se z. Edi Rama do ta lejojë një gjë të tillë. Ai që dha impulset e para në epokën e demokracisë për modernizimin e institucioneve si Ministria e Kulturës, ku para tij atje vinte era “sallam i skuqur”; ai që u ndryshoi fytyrën e palarë ministrive, ai që ndërtoi një bashki moderne me shërbim europian nuk mund t’i japë goditje vdekjeprurëse Ministrisë së Mbrojtjes, Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë dhe komandës TRADOC me institucionet e vendosura brenda mjedisit të tyre.

Unë uroj që të mos jetë e vërtetë dhe nuk e besoj idenë për zhvendosjen e Ministrisë së Mbrojtjes dhe të Shtabit të Përgjithshëm në mjediset e tRadOC-ut, që nuk është kurrsesi në stilin e Ramës. Zoti Rama tregonte dikur, se kur ishte ministër i kulturës ftoi një profesor italian, i cili rrugës nga Rinasi për Tiranë foli me vete: “Si është e mundur?” Pas disa ditësh kur e përcolli për Rinas z. Rama e pyeti profesorin se ç’donte të thoshte me ato fjalë. Përgjigja e profesorit italian ishte: “Një vend shumë i bukur, ku jetojnë prishës të bukurisë së tij”.

Unë besoj se Z. Sandër Lleshi, këshilltari i tij për Fa, do ta informojë kryeministrin Rama, jo vetëm për domosdoshmërinë e Fa, por edhe për investimet e mëdha të kryera në tRadOK, ku ai ka drejtuer disa vite e ka kontribuar në këtë modernizim, për t’i bërë ato në përputhje me StaNaG-ët e NatO-s. Shumë të rëndësishëm e shoh edhe faktin se Ministria e Mbrojtjes dhe Shtabi i Përgjithshëm qëndrojnë aty prej rreth 70 vitesh, duke u bërë kështu një simbol i shtetit shqiptar dhe një pikë referimi e Forcave të Armatosura në vite.

 *Pedagog i gjermanishtes në Qendrën e Gjuhëve të Huaja në Akademinë e Forcave të Armatosura në Komandën TRADOC.

 

 http://gazetadita.al/05-shtator-2013/

 

Hohe Geheimdienst Offiziere in Tirana und Durres zur Ermittlung des Mordes an Iso Copa

Comments are closed.