Albanien: Millionen verschwanden, für ein Elektronischen Stimmen Auszähl System, was nie funktionierte.

Firma Indra, war beauftragt, mit einer Spanischen Firma ein elektronischen System zutesten, das Wähler bei Stimmen Abgabe auf die Identität identifizieren, weil es wohl 25.000 doppelte ID Karten gibt, und über 300.000 ID Karten, ohne Adressen, oder mit falschen Adressen und wie bekannt: man diese ID Karten für Kriminelle im Kosovo und Mazedonien ausgestellt.

Auf jeden Fall ist der Test schief gegangen, denn 11 % der falschen Identitäten und ID Karten, konnte die Software und das zur Probe installierte System nicht erkennen.

Mindestens 3 Millionen € Schaden, weil eine Firma abzockte, aber nichts sustande brachte. Auffällig ist, das es erneut ein Adviser des Salih Berisha ist: Pjerin Marku , was eine rein kriminelle Bande ist. Vor 8 Jahren war er für USAID unterwegs, was einen normalen Absturz ins Kriminelle bedeutet: 80 % der einstmals korrekten Personen und Fachleute, lassen sich nach nur 1 Jahre bestechen.

 Failed usage of technology in elections
The Socialist Party will file a criminal report at the Prosecution for the million EUR damage caused by the failed tests for using technology in elections.

 

In 2005, der heutige Adviser des Salih Berisha.

Pjerin Marku
Pjerin Marku, arbeitet für USAID, UN usw.. der Haupt Verantwortliche, als ob man einen Adviser eines kriminellen Premier Minister, überhaupt einen Job geben sollte.
Gründete zur Show, mit weiterem Geld die Albania Coalition Against Corruption, was ein Schmieren Theater der Albaner Mafia ist und uralt bekannt.

Justiz Albanien
Justiz auf Albanisch: ein ordinärer Gangster, der zur Show sowas als NGO aufbaute.

Last Updated on: May 15, 2005Photo Credit: USAID/Albania
Pjerin Marku
Pjerin Marku of the Albania Coalition Against Corruption, an NGO that has trained some 3,000 domestic election observers. USAID has funded Marku’s group, media monitoring efforts, training sessions for officials at the Central Election Commission, and a voter awareness campaign, among other pre-election activities.

Election Officials and Public Trained on Free Election Process

Albanian Officials and Public Train for Elections
Election Officials and Public Trained on Free Election Process

June 15, 2005 | Tirana, Albania

A month before Albania’s parliamentary elections, a dozen people heatedly discussed where observers should be posted to monitor the July 3 elections. Maps with pen marks and yellow post-it stickers abounded.

“We will follow the election, looking for problems and irregularities – we will follow everything that will happen from the beginning to the end,” said Pjerin Marku of the Albania Coalition Against Corruption, an NGO that has trained some 3,000 domestic election observers through a USAID grant.

The meeting participants were the heads of the seven local organizations conducting election monitoring. Among them was Gerta Meta of the Society for Democratic Culture, an NGO that has monitored 14 local and parliamentary elections in Albania since 1992.

http://albania.usaid.gov/shfaqart/148/49/Election_Officials_and_Public_Trained_on_Free_Election_Process.htm
19 Jun 13
Albania Drops Electronic Voting from Election

The Central Electoral Commission, CEC, has abandoned the planned use of new pilot technologies in the June 23 parliamentary elections, after tests revealed problems.
Besar Likmeta BIRN Tirana

The Electoral Code mandated the CEC to pilot two new election technologies for these elections: an electronic voter verification system, EVS, in the district of Tirana, and an electronic counting system in the region of Fier.

But according to a CEC report 11 per cent of the identity cards tested could not be read from the machine.

Tests with the EVS system in Tirana revealed that the system could not read deteriorated IDs or prevent attempts of multiple voting at different voting centres.

The ballot scanning system in the region of Fier will not be used either, after tests conducted in April revealed a number of problems with the system, including slow processing speed and insufficient capacity.

The capacity of the selected ballot counting system is limited to 42 names while the final ballot lists 67 political parties.

The e-voting system in both Fier and Tirana were contracted by the Spanish company Indra at a cost of €2.6 million.

Albania has a long history of elections that do not meet international standards and end in political disputes. The June 23 vote is seen as a key test for the country’s already battered aspirations for EU membership…

http://www.docstoc.com/docs/74207565/3rd-Steering-Committee-Minutes-Meeting-for-Expansion-of—The
………………..
http://www.balkaninsight.com/en/article/albania-drops-e-voting-from-election

One Response to “Albanien: Millionen verschwanden, für ein Elektronischen Stimmen Auszähl System, was nie funktionierte.”

 1. Balkansurfer sagt:

  Man frägt wo die Gelder geblieben sind und warum die General Staatsanwalt keine Anklage macht.

  Fehl Besetzung Adriatik Llalla, der Generalstaatsanwalt der schläft und Nichts macht

  Lefterije Lleshi zhduku 2 milionë euro, Adriatik Llalla frikë të hapë dosjen nga Berisha
  Lefterije Lleshi zhduku 2 milionë euro, Adriatik Llalla frikë të hapë dosjen nga Berisha

  Organi i akuzës vijon të heshtë për skandalin e sabotimit dhe të dështimit të teknologjisë në zgjedhjet e 23 Qershorit, ku u zhdukën 2 milionë euro nga paratë e taksapaguesve shqiptarë. Protagonistë të kësaj afere janë kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Lefterije Lleshi dhe kompania spanjolle INDRA, e cila mori paratë për verifikimin e dokumenteve të identitetit të zgjedhësve në Tiranë dhe për numërimin elektronik të votave në Qarkun Fier. Të dy projektet dështuan në mënyrë të turpshme dhe skandaloze, ndërkohë që kompania spanjolle INDRA mori paratë sikur të kishte zbatuar kontratën e nënshkruar me KQZ. Ndërkaq, edhe pse ka një kallëzim penal në Prokuroi, me fakte, prova dhe grupfakte të pakontestueshme, organi i akuzës vijon të heshtë për skandalin, duke dëshmuar se komandohet ende nga kryeministri në ikje, Sali Berisha. Burime pranë Prokurorisë, bëjnë më dije se ende nuk ka nisur një hetim për këtë çështje.
  Zonja Lleshi ka përgjegjësi penale për dështimin e tenderit të numërimit elektronik të fletëve të votimit dhe sistemin e verifikimit të kartave të identitetit në Qarkun e Tiranës. Zonja Lleshi nuk ka urdhëruar ndërprerjen e kontratës, kur kompania njoftoi pamundësinë për të ofruar shërbimin, për të cilin ishte kontraktuar nga KQZ. Nga fazat e hapjes së tenderit, te shpallja e fituesit, përpilimi i kontratës e deri te dështimi i këtij projekti, janë shënuar një sërë shkeljesh me pasoja të rënda financiare. Dhe për çdo shkelje ka dy përgjegjës, KQZ dhe kompania spanjolle. Më konkretisht, zyra juridike e KQZ nuk ka specifikuar të gjitha rastet e mundshme të detyrimeve financiare në rastet e dështimit të projektit. Edhe ato raste të parashikuara në kontratë nuk janë zbatuar.

  Ilirjan Moho

  Përfaqësuesi i Ligjor i Lëvizjes Socialiste për Integrim në KQZ, Ilirjan Muho, ka deklaruar dje se Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka përgjegjësi penale për dështimin e tenderit për teknologjinë në zgjedhje. Muho shtoi se drejtësia duhet të veprojë për këtë rast flagrant të shkeljes së ligjit me pasoja në buxhet. “Përgjegjësia është Komisionit Qendror të Zgjedhjeve. Autoriteti Kontraktor ka përgjegjësi penale për dështimin e të dy projekteve. Prokuroria duhet të hetojë zbatimin e të dy kontratave të nënshkruara nga KQZ për teknologjinë në zgjedhjeve”, tha Muho. Ndërkaq, edhe avokat Idajet Beqiri, i cili ka ndjekur nga afër prej vitesh punën e KQZ, ka pohuar se Prokuroria duhet të çojë në gjykatë personat përgjegjës për sabotimin e teknologjisë.

  Genci Gjonçaj

  Përfaqësuesi ligjor i Partisë Socialiste në KQZ, Genci Gjonçaj, e pati paralajmëruar dështimin e teknologjisë në zgjedhje. Gjonçaj shprehet se KQZ duhet të mbajë përgjegjësi ligjore për sabotimin e numërimit elektronik dhe verifikimit të kartave të identitetit. Gjonçaj hedh dyshime se teknologjia është sabotuar qëllimisht. KQZ është ngarkuar për realizmin dhe për rrjedhojë ka përgjegjësi për mosrealizimin apo sabotimin. Ka përgjegjësi ligjore. KQZ duhet të shpjegojë pasat që ka marrë për të shmangur dështimin e teknologjisë në zgjedhje. Dështimi i tenderit duhet të zbardhet nga drejtësia”, ka pohuar ai.

  Dëmi ekonomik

  Sipas kallëzimit të PS, dështimi i tenderit për numërimin e fletëve të votimit dhe verifikimin e kartave të identitetit, i ka kushtuar shtetit shqiptar një dëm prej mbi 2 milion euro. Nga ana tjetër zyrtarë të KQZ-së, patën deklaruar se dështimi i projektit nuk është bërë për fajin e kompanisë fituese, por për shkak të subjekteve politike. Partitë politike, sipas KQZ, nuk pranuan ndryshimin e formatit të fletës së votimit, duke bere të pamundur teknikisht leximin e votës për shkak edhe të rritjes së përmasave të fletës së votimit. Adriatik Doçi
  – See more at: http://sot.com.al/politike/lefterije-lleshi-zhduku-2-milion%C3%AB-euro-adriatik-llalla-frik%C3%AB-t%C3%AB-hap%C3%AB-dosjen-nga-berisha#sthash.QbhdggIh.dpuf