GE – Generel Elektric, lässt 14 Millionen € gegen Albanien bei EuroControl beschlagnahmen

Ein belgisches Gericht, hat diese 14 Millionen € (20 Millionen $), der Firma GE zugestanden, als Schadens Ersatz für das 90 Millionen $ Geschäft, für die Elektrifizierung der Eisenbahn Durres-Tirana. Salih Berisha, weigerte sich, den Vertrag zuerfüllen, womit er Recht hatte. Die Albaner haben viele Justiz Minister verschlissen, wo nur fast keiner seit 6 Jahren auch nur Grundkenntnisse des Rechts hat, aber wie Aldo Bumci, ein Zypriotischen Diplom, Andere kaufen es einfach in Tetova.

Der Transport Minister Spatak Poci, wurde angeklagt, weil er das Geschäft unterschrieb, ohne Parlaments Abstimmung, aber wie immer werden diese Verfahren eingestellt. Es war ein Bestechungs Geschäft des Fatos Nano, den der Vorstands Vorsitznde von Generel Electric, mit seiner Privat Yacht in Sarande abholte und dann ging es ins Spiel Casino in Korfu.

Former Albanian minister sued for alleged fraud

18/05/2010

TIRANA, Albania – The transport ministry announced on Monday (May 17th) it is suing former Minister Spartak Poci for alleged abuse of power, stemming from a rail deal with the US company General Electric. Poci is suspected of failing to get parliament’s approval for the $75m deal to rebuild a 38km railway section connecting Durres to Tirana. The ruling Democratic Party cancelled the deal in 2005, arguing it was too pricey. GE, meanwhile, took the matter to the International Court of Arbitration in Rome and won $14.8m in compensation. If found guilty, Poci, a member of the opposition Socialist Party, faces up to seven years in prison. (DPA, CP – 17/05/10)

Das Projekt wurde damals als unsinnig von der Weltbank eingestuft, und war ein Bestechungs Geschäft der bekannten US Lobbyisten Mafia.

Von der Flugsicherung EuroControll, erhält Albanien jährlich: 24 Millionen € überwiesen.

Ein identischen Betrugs- und Bestechungs Geschäft lief damals mit Flugplatz in Tirana, mit Hochtief und dem ach so umtriebigen Rezzo Schlauch, eine zweite Peinlichkeit der Bestechung neben Ludgar Vollmer mit seinem Mafia Bundesdruckerei Geschäft und andere Vorgängen rund um Bodo Hombach.

Weltbank, andere Banken, weigerten sich das GE-Fatos Nano Geschäft zu finanzieren, weil erhebliche Zweifel an der Wirtschaftlichkeit bestanden. u.a. hätte man zuvor das komplette Schienen Bett auch austauschen müssen. Der GE Präsident lief damals mit seiner Yacht in Sarande ein, und Fatos Nano kam dann mit Helikopter zu Besuch, mehrere Tage. Bei dem Alkoholiker und Mafia Boss Fatos Nano mit seiner Spiel Leidenschaft, war dann noch ein Besuch im Spiel Casino in Korfu dabei. So kommen halt Geschäfte mit Albaner Politikern, mit kriminellen Ausländer Firmen Chefs zustande. siehe Siemens, Mercedes und Co.!
Jeder wusste auch schon 1997, das Fatos Nano, meistens schon vormittags nach Alkohol stank, ähnlich wie Jelzin.

General Electric” bllokoi llogarinë e Shqipërisë në Eurokontroll

2011-08-29

Gjergj Erebara (KE

Kompania amerikane fitoi gjyqin, qeveria refuzoi të paguajë dëmshpërblimin
Aventura e ish-kryeministrit Fatos Nano për ndërtimin e një treni elektrik në vitin 2004, i ka kushtuar Shqipërisë 14 milionë euro, të cilat i janë konfiskuar qeverisë shqiptare nga llogaria e saj financiare pranë Eurokontroll, por shqiptarët nuk kanë pasur të drejtë ta dinin këtë gjë. Lajmi bëhet i ditur nga dy raporte diplomatike të Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, të publikuara së fundmi në faqen e internetit “Wikileaks”.

“Sipas ‘General Electric’, një gjykatë belge ka vendosur që pagesat të cilat Eurokontrolli i bën Shqipërisë për kontrollin e mbikalimeve ajrore, t’ia japë GE-së”, thuhet në një raport diplomatik. Shqipëria fiton afërsisht 20 milionë dollarë çdo vit për tarifat e mbikalimit.

Nga raportet diplomatike, bëhet e ditur se pas gjyqit të arbitrazhit, “General Electric” pati hyrë në bisedime me qeverinë për ekzekutimin e vendimit të dëmshpërblimit, por Kryeministri Sali Berisha kishte refuzuar. Raporti shton se këmbëngulja e Shqipërisë për të mos paguar detyrimin, mund t’i kushtojë vendit tonë edhe 10 milionë dollarë të tjera, për shkak se politika e Eurokontrollit është që të ardhurat nga mbikalimet të riinvestohen në përmirësimin e kontrollit të trafikut dhe në mungesë të investimit, të ardhurat në vitin pasardhës do të jenë më të ulëta.

Historia

Ish-kryeministri Fatos Nano nënshkroi në vitin 2004 një kontratë me kompaninë amerikane “General Electric” për ndërtimin e një linje hekurudhore elektrike Tiranë-Rinas-Durrës, (i njohur gjerësisht si ‘treni elektrik’, me kosto 90 milionë dollarë. Shqipëria nuk kishte mundësi ta financonte vetë projektin, ndërsa institucionet financiare ndërkombëtare refuzuan ta financonin dhe e kundërshtuan publikisht projektin. Qeveria ra dakord që GE të gjejë një bankë të gatshme për të dhënë një kredi tregtare për Shqipërinë me vlerë 90 milionë dollarë. Kjo ishte hera e parë që Shqipëria kërkonte kredi tregtare. Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore lëshuan veçmas deklarata kritike ndaj projektit të trenit elektrik, si dhe ndaj kredisë tregtare që qeveria pranoi ta merrte nga banka holandeze ABN Amro.

“Banka është e shqetësuar nga mungesa e analizës mbi përfitimet ekonomike dhe shoqërore që mund të sjellë ky projekt”, deklaroi BB.

Ndërkohë, gjatë të gjithë kohës, Ambasada e SHBA-së në Tiranë këmbënguli publikisht që projekti të zbatohej dhe në fund shprehu pakënaqësi për anulimin e tij.

Opozita e djathtë e kritikoi projektin dhe e anuloi atë së bashku me kredinë tregtare. Por ndërsa anuloi projektin pa leverdi ekonomike të trenit elektrik, qeveria e sotme ndërmori një projekt dhjetë herë më të shtrenjtë dhe shumë herë më pa leverdi, atë të rrugës Durrës-Kukës.

Gjyqi

“General Electric” dhe një partner i tij, sipas raporteve diplomatike, iu drejtuan gjykatës së arbitrazhit dhe fituan të drejtën për 14 milionë euro dëmshpërblim. GE iu drejtua qeverisë shqiptare me premtimin që, nëse ajo ofronte biznes për këtë kompani, ajo do të ishte e gatshme ta rrëzonte një pjesë të pretendimit. Qeveria nuk pranoi dhe GE iu drejtua gjykatave në SHBA dhe BE për të ekzekutuar vendimin, duke bllokuar asete të Shqipërisë. Në vitin 2009, një gjykatë në Belgjikë gjeti asete të vlefshme. Shqipëria ofron shërbimin e kontrollit të trafikut ajror për 120 mijë avionë tregtarë që kalojnë çdo vit në qiellin e Shqipërisë në kuotë të lartë. Këta avionë paguajnë një tarifë pranë agjencisë europiane të kontrollit të trafikut ajror Eurokontroll, e cila ia transferon më pas Shqipërisë. Gjykata belge e urdhëroi Eurokontrollin që të mos ia transferojë Shqipërisë këto para, por t’ia kalojë “General Electric”-ut.

http://www.gazeta-shqip.com/politike/98e91387e521420d7b4fb8be4af34c0b.html

Ein Mann, hat in Tirana, einen Stacheldraht Zaun durchschnitten, den die Türkische Botschaft aufgestellt hat, nachdem man ein kleines Zusatz Grundstück gekauft hatte. eine Story die es Hundert Tausend mal gibt. Jemand erhebt in seinem dumpfen Dumm Hirn Ansprüche auf das Grundstück, hat aber keine Dokumente, kann sowas auch nicht vorweisen und oft gibt es mit den alten Dokumenten auch keine genauen Vermessungen.

Fast immer sind es reine Luft Erfindungen, weil man Geld erpressen will. Sehr Selten sind echte Ansprüche, denn die hätte man der Botschaft vorlegen können. Oft sind Profi Mafiosi am Werke mit gefälschten Urkunden, welche wegen Fälschung nicht anerkannt wurden, oft sogar gerichtilch bestätigt, was genauso nicht mehr anerkannt wird, weil die Zeugen wie die Richter gekauft waren! Alles bekannt seit 1998, dieses Mafia Geschäft. Genau diese Leute, verweigern schon eine einfache Kopie, denn dann könnte man eine Überprüfung machen und landet bei der Staatsanwaltschaft.

Konflikti për pronat në Tiranë, incident me ambasadën e Turqisë

2011-08-29

Policia
Një person ka prishur telin rrethues të një prone të blerë nga turqit te Parku i Tiranës
Veç shqiptarëve, duket se problemet me pronësinë e trojeve po i ndiejnë edhe përfaqësuesit diplomatikë në vendin tonë. Një incident i ka ndodhur ambasadës turke në vendin tonë, ku për shkak të një sherri për një sipërfaqe toke, një person i ka prishur telin rrethues të një hapësire të blerë nga shteti i tyre në afërsi të Parkut të Tiranës.

Ngjarja ka ndodhur dy ditë më parë, ndërkohë që policia ka nisur menjëherë hetimet për këtë rast, duke referuar çështjen për procedim penal. Sipas të dhënave konfidenciale, pasi nuk ka pasur një deklaratë zyrtare mbi këtë ngjarje, dy ditë më parë, një person ka shkuar duke vendosur kufijtë e një hapësire trualli. Por, gjatë vendosjes së kufijve, ai ka prishur një gardh rrethues me tel, që ishte vendosur nga përfaqësuesit diplomatikë të Turqisë në Tiranë. Në këto kushte është njoftuar policia e kryeqytetit, e cila ka shkuar menjëherë në vendin e ngjarjes, duke marrë masat e nevojshme për të nxjerrë përgjegjësit e incidentit. Nga informacionet e mbledhura, policia është vënë në dijeni se ambasada turke në vendin tonë ka blerë një truall, duke u bazuar në të gjithë dokumentacionin e nevojshëm sipas ligjeve në Shqipëri. Por, një person tjetër ka ngritur pretendime se ai që ka shitur pronën, ka pasur probleme me kufirin ndarës, kështu që sipas tij, i kishin zënë një pjesë të tokës. Nga kjo, ai mendohet se ka krijuar edhe problemin me gardhin rrethues. Menjëherë pas marrjes së informacioneve të nevojshme, uniformat blu kanë shoqëruar të dyshuarin, i cili është marrë në pyetje dhe më pas është lënë i lirë. Sipas të dhënave hetimore, materialet e nevojshme janë dërguar pranë prokurorisë, me qëllim hapjen e një procedimi penal për shkatërrim prone. Kjo ka bërë që për problemet e shqiptarëve për pronësinë e trojeve të mësojnë edhe diplomatët e huaj, pavarësisht se kanë kryer blerje sipas të gjithë dokumentacionit të nevojshëm. Siç dihet, në Shqipëri ekziston prej kohësh problemi i mbivendosjes së pronave, veprim i cili ende nuk ka marrë një zgjidhje dhe ka krijuar përplasje të panumërta për pronarët në çdo zonë.

 http://www.gazeta-shqip.com/aktualitet/ca84b30784a25af1004fe73ea41b5661.html

Alte Artikel von uns zum Thema

1/5/2006

Das kostspielige Korruptions Projekt von General Elektrik mit Fatos Nano, wegen der Schnell Zug Projekt Tirana-Durres wurde für ungültig erklärt.

Top Story
GE rail project to link Tirana and Durrës canceled
TIRANA, Dec. 22- The Albanian government has canceled a project to construct a high-speed electric rail line between the capital and the country’s second largest city, officials said this week. The bill to build a modern railway line from Tirana to Durrës is too high for the country to afford it on commercial loan terms, two cabinet ministers said a in letter to U.S.-based General Electric, the company selected by the previous government to implement the project
————————–

Werft endlich die kriminellen Amerikanischen angeblichen Geschäftsleute aus dem Land hinaus, welche mit teuren “Hummers” herumfahren und das Land ausplündern.

Fatos Nano traf sich damals mit dem Chef von Generel Elektrik, im Hafen von Sarande auf der GE Yacht.

Treni elektrik, qeveria padit ish-ministrin Poçi
Shekulli Online | 17/05/2010 |

TIRANË – Përballë gjobës 20 milionë dollarëshe për prishjen e njëanshme të kontratës së trenit elektrik Tiranë-Durrës, qeveria ka drejtuar gishtin tek ish-ministri i Transporteve në qeverisjen socialiste, Spartak Poçi, duke e fajësuar atë për gjyqin e humbur me kompaninë “General Elektrik“. Kreu aktual i Transporteve, Sokol Olldashi, ka akuzuar drejtpërdrejt Poçin për situatën e krijuar midis kompanisë amerikane dhe qeverisë shqiptare në lidhje me çështjen e trenit elektrik Tiranë-Durrës duke e kallëzuar atë për shpërdorim detyre pranë prokurorisë së Tiranës. ……………..

http://www.shekulli.com.al/2010/05/17

3 Responses to “GE – Generel Elektric, lässt 14 Millionen € gegen Albanien bei EuroControl beschlagnahmen”

 1. luka sagt:

  E.O. 12958:N/A
  TAGS: EFIN ECON EAIR PGOV AL
  SUBJECT: ALBANIA COULD LOSE OVERFLIGHT FEES

  ¶1. (SBU) According to General Electric, a Belgian court has awarded
  GE some portion of overflight fees Eurocontrol pays to Albania for
  providing air traffic control for high altitude flights crossing
  Albanian airspace. Albania receives roughly USD 20 million per year
  in overflight fees.

  ¶2. (SBU) In 2005, newly-elected PM Berisha decided that a USD 90
  million contract his predecessor signed with GE for a light rail
  system between Tirana, Durres, and the airport was illegal and
  cancelled the contract. GE sought remedy under their contract
  through binding arbitration and was awarded a 14 million euro
  judgment last summer. GE executives tried repeatedly to negotiate a
  win-win solution. Last September, a GE vice president met with
  Berisha to discuss a proposal which could have meant future business
  for GE while reducing the GOA’s liability, all to no avail.
  Finally, in December 2008, GE informed the GOA that it was taking
  additional steps to collect, including domesticating the award in
  the U.S.

  ¶3. (SBU) GE has not disclosed details of the award, but this will
  put further pressure on the GOA’s budget problems. With revenues
  down due to global economic weakness, an unexpected loss of revenue
  will hurt. The GOA will have to continue providing air traffic
  services and making payments on a USD 30 million loan to Ex-Im Bank
  and PNB Paribas. Depending on the judgment, some fraction, or
  possibly all of the overflight fees will be diverted to GE.
  Additionally, Eurocontrol policy requires profits to be reinvested
  in infrastructure improvements or the country must reduce overflight
  fees it charges the airlines the following year. This could cost
  the GOA another ten million euro in lost revenues next year above
  and beyond the GE award.

  WITHERS

  http://wikileaks.org/cable/2009/06/09TIRANA346.html
  17 Mar 2010 / 15:15
  Albania Ordered to Pay $20 Million to GE
  A court in the US District of Columbia ordered on Wednesday the enforcement of a $20.6 million (€15 million) judgment against Albania over its annulment of a 2003 contract with GE Transport.
  The petition was filed by General Electric, GE, to enforce the ruling of an arbitration court in Rome, which had found the government of Albania in breach of the €74.71 million contract signed in September 2003.

  The right-wing government of Prime Minister Sali Berisha rescinded the contract with GE in 2005, claiming the project implementation price was exorbitant and that Albania could not afford it
  http://www.balkaninsight.com/en/article/albania-ordered-to-pay-20-million-to-ge

 2. Sarah_HrNje sagt:

  vor Geschichte: 20 Millionen $ verlangte Generel Electric, was mit Sicherheit nicht gerechtfertigt war.

  http://balkanblog.org/2007/06/18/